İzolasyon; bir bölgeyi veya yapıyı bütün dış etkenlerden arındırarak, tam koruma sağlayan bir diğer değişle yalıtımdır. Binalarda kullanılan yalıtım, binanın ısı, ışık ve gürültüden korunmasını sağlar. Kış aylarında bina içinde bulunan sıcak havanın dışarı sızmasını ve dışarıdaki soğuk havanın binanın içine girmesini engelleyerek enerji tasarrufuna oldukça fayda sağlar. Yalıtım aynı zaman da binaların ömrünü de uzatır, böylece geniş zaman da daha çok enerji tasarrufu sağlar.

İzolasyon Çeşitleri

Isı izolasyonu, soğuk ve sıcak ortamlar arasında ki ısı transferini en aza indirme amaçlı kullanılan malzemeler aracılığıyla gerçekleşir. Bina dışında ve içinde ısı farkı fazla ise ısı soğuk ve sıcak ortamlar arasında hareket eğilimde bulunur. Sadece kış ayları için değil yaz mevsiminde de dışarıdaki fazla ısınmış hava, bina içini ısıtmaya başlar. Bunu engellemenin yolu, bu iki ortam arasına yalıtım malzemesi kullanarak yapılır. Bunlar; köpük veya iki ortam arası hava boşluğu kullanılarak yapılabilir. İzolasyon yapılacak yerin bulunduğu mevsim koşullarına göre bu malzemeler değişkenlik gösterebilir. Malzeme seçimi yapılırken, iletkenlik özelliğinin en az olması istenir. İletkenlik az olduğunda ısı iletimi de azalır. Bu nedenle, yoğunluğu az malzemeler izolasyon için tercih edilir.

İzolasyon çeşitleri olarak ısı, su, ses ve yangın yalıtımı olarak faydalarına göre ayrılabilir.

Su izolasyonu, yağışlardan gelen suyu, nemi ve yapı zemininde bulunan yeraltı suyundan korunması amacıyla yapılır. Dolayısıyla su yalıtımı, yapının temelinde, çevresinde ve çatısında da yapılabilir. Su izolasyonu, taşıyıcı demirlerin paslanmasını önlediği için binanın taşıma kapasitesini koruması açısından oldukça önemlidir.

Ses izolasyonu, gürültü kirliliğinden korunmayı sağlar. Ses izolasyonu bina dışında uygulanabildiği gibi iç kısımlarda da uygulanabilir. Böylece ses titreşimlerinin giriş, çıkışı en aza indirilir.

Yangın izolasyonu, uluslararası standartlara göre hazırlanmış malzemelerden yapılır. Yangının yayılmasını önleyen ve dışarıda oluşan bir yangının da girişini engelleyen bir fayda sağlar. Yangından mümkün olan en az zararla kurtulmayı mümkün kılar.

İzolasyon Neden Gereklidir?

İzolasyon kullanılan bir binada kullanılmayan bir binaya göre %30 - %50 arasında enerji harcanması azdır. Mevzuata bakıldığında, ısı yalıtımı binalar için zorunluluk haline gelmiştir. Enerji kimlik belgesinde, maddeler arasında izolasyon bilgileri mevcuttur. İzolasyon; yapılan bölgeyi tüm dış etkilerden koruyan, enerji tasarrufu sağlayan, konforu arttıran, uzun ömürlü olmasını sağlayan kaçınılmaz bir koruma sistemidir.