Isı pompaları, termal enerjiyi bir yerden başka bir yere aktarmak için elektrik kullanan güçlü bir ısıtma ve soğutma şeklidir. Dış kaynaklardan (toprak, atmosfer veya su) ısı elde etmek amacıyla bir ısı pompası kullanarak evinizde daha verimli ve uygun maliyetli ısıtma ve soğutma elde edebilirsiniz.


Isı pompası, ısı enerjisini bir kaynaktan diğerine aktaran bir cihazdır. Yazın sıcak havayı evinizden alıp daha soğuk havayı içeri pompalayarak veya kışın soğuk havayı evinizden alıp sıcak havayı geri pompalayarak evinizi ısıtmak ve soğutmak için kullanılır. Isı pompaları elektrikle çalışır ve geleneksel ısıtma yöntemlerine kıyasla evinizi ısıtmak ve soğutmak için çok daha verimli ve temiz bir yoldur. Eviniz için yeni bir ısı pompası satın almanın maliyeti, boyutuna, üreticisine ve verimlilik derecesine bağlıdır.  İyi haber şu ki, ısı pompanız tükettiğinden daha fazla enerji ürettiğinden, bu maliyeti zaman içinde daha düşük enerji faturaları ile telafi edebilirsiniz.

Isı Pompası Fiyatları

Bir ısı pompası için alışveriş yaparken göz önünde bulundurulması gereken en önemli faktörlerden biri maliyettir. Isı pompaları çeşitli fiyat noktalarında bulunur ve maliyetleri boyut, marka ve verimlilik gibi çeşitli faktörlere bağlı olabilir. Genel olarak, ısı pompası ne kadar büyükse, kapasitesi ne kadar fazlaysa ve ne kadar verimli ise, o kadar pahalı olma eğilimindedir.

Isı Pompası Nasıl Çalışır?

Isı pompaları, bir soğutucu akışkan sistemi kullanarak termal enerjiyi bir yerden başka bir yere aktarır. Temelde ısıyı sıcak dış havadan soğuk iç havaya taşıyan bir buharlaşma ve yoğuşma döngüsüdür. Isı pompası dış ünitede, soğutucu akışkan ısıyı emer ve buharlaşır ardından kompresör buharı sıkıştırır ve ısıtır. Oluşan sıcak buhar iç ünitedeki bobinlerden geçerek odaya ısı yayar. Soğutulan buhar ise daha sonra tekrar başlamak üzere kompresöre geri gönderilir. Isı pompalarının bu kadar verimli olmasının nedeni budur. Yakıt yakmak yerine, enerjiyi çevresinden çeker ve kış aylarında evinizin içinde sıcaklık yaratmak için soğutucu akışkan hatları aracılığıyla aktarır. Bu sayede ısı pompaları elektrikli kullanımınızı azaltır.

Isı Pompası Ömrü Ne Kadardır?

Isı pompaları, konuma ve ne kadar iyi bakım yaptığınıza bağlı olarak tipik olarak 10-15 yıl dayanacak şekilde üretilir. Bununla birlikte, 20 yıl veya daha uzun süredir çalışan üniteler bulmak çok yaygındır. Ayrıca, verimlilikleri ve kullanım ömürleri nedeniyle ısı pompaları, uzun vadede uygun maliyetli ve güvenilir bir ısıtma kaynağı arayan ev sahipleri için genellikle caziptir. Bir ısı pompası satın alarak, evinizin uzun vadede minimum enerji kaybıyla verimli ve etkili bir şekilde ısıtılacağından emin olabilirsiniz.

Ev Tipi Isı Pompası

 Isı pompaları, evinizi ısıtmak üzere enerji aktarmak için topraktan veya havadan gelen doğal enerjiyi kullanır. Geleneksel elektrik dirençli ısıtıcılardan daha verimlidirler, yeni ısı üretmezler, sadece mevcut ısıyı taşırlar. Isı pompaları mevsime bağlı olarak hem ısıtma hem de soğutma için kullanılabilir. Yaz aylarında soğuk havayı evinizin içine taşır, kış aylarında ise sıcak havayı dışarıdan alıp içeriye aktarır. Bu sadece daha verimli olmakla kalmaz, aynı zamanda elektrik faturalarınızda da size büyük tasarruf sağlayabilir.

Ev İçin Isı Pompası Maliyeti

Bir ev tipi ısı pompasının ne kadara mal olduğunu merak ediyorsanız, gerekli pompanın boyutu ve türü, marka, kurulum ücretleri ve evinizin özel ihtiyaçları gibi birkaç faktöre bağlı olarak değişeceğini bilmelisiniz.

Isı Pompası ile Ev Nasıl Isınır?

Bir ısı pompası, enerjiyi bir yerden başka bir yere aktararak çalışır. Isı enerjisini evin dışından alır ve içeriye getirir, böylece içerideki havayı ısıtır. Ayrıca dışarısı sıcak olduğunda havayı soğutarak yıl boyunca kullanım için mükemmel hale getirir. Ayrıca bir ısı pompası satın alırken, kış aylarında soğuk olan bir bölgede yaşıyorsanız soğuk iklimler için tasarlanmış bir ürün arayabilirsiniz. Daha sıcak iklimler için tasarlanmış ısı pompaları, ciddi soğuklarla karşılaştığınızda işinizi görmeyebilir. Bununla birlikte eviniz için uygun büyüklükte bir model satın almak da önemlidir. Küçük boyutlarda bir ısı pompası soğuk havalarda iyi bir şekilde çalışmayabilir. Son olarak, ısı pompasının nereye monte edileceğini seçmeden önce dikkatlice düşünmeniz gereklidir. Soğuk havalarda her açıldığında ısıtılması gereken dış havayı içeri alacağından pencere veya kapıların yakınından kaçınılmalıdır. Bir ev tipi ısı pompası kurmadan önce tüm bu faktörleri göz önünde bulundurarak, evinizin tüm kış boyunca verimli bir şekilde ısıtılmasını sağlayabilirsiniz.

Isı Pompası Çok Elektrik Yakar Mı?

Isı pompasının yaktığı elektrik, kullandığınız ısı pompasının türüne ve evinizin büyüklüğüne bağlıdır. Ancak genel olarak, bir ısı pompasının elektrikli süpürge veya fırın gibi aletlere göre yaklaşık %30-60 arasında daha az elektrik kullanmasını bekleyebilirsiniz. Dahası, dışarısı sıcak olduğunda, ısı pompanızın evinizin içinde istenen sıcaklığı sağlamak için çok çalışması gerekmeyecektir. Bu da genel olarak daha az elektrik kullanacağınız ve enerji faturalarına daha az para harcayacağınız anlamına gelir. Isı pompaları aynı zamanda "ters çevrim" adı verilen ve ısıyı bir yerden başka bir yere aktarmada oldukça verimli olmalarını sağlayan bir yöntem kullanır. Bu da enerji maliyetlerini düşürmeye yardımcı olur çünkü ısıyı transfer etmek için önemli miktarda enerji harcamak gerekmez, sadece bir yerden başka bir yere taşınması gerekir. Dolayısıyla ısı pompaları elektriği daha ekonomik bir şekilde kullanarak ve ısıtma faturanızın yükünü azaltan kesinlikle pişman olmayacağınız verimli bir ısıtma yöntemidir.