Enerji etiketi; enerji ile ilgili olan ürünleri kullanırken enerji ve diğer kaynak tüketimine dair standart ürün bilgilerinin yer alması ve bu bilgilerin kısaca anlaşılması amacıyla yerleştirilen  etiketlerdir. Böylece ürünü kullanmaya başlamadan önce o ürüne dair enerji verimliliği konusunda bilgi sahibi olunur ve fazla enerji tüketiminin önüne geçilebilir.

Enerji etiketi düzenlenirken Avrupa Birliği ve Türkiye mevzuatındaki standartlara göre test çalışmaları yapılır. 2017 yılında Avrupa Birliği ile yapılan uyumluluk, Enerji Etiketlenmesi Çerçeve Yönetmeliği olarak 2021 Mart ayında ülkemizde yayınlanmıştır. Bu tarihten itibaren mevzuata uyumlu yeni test yöntemleri uygulanarak, yeni enerji etiketi kullanımına geçilmiştir. Bu uyumluluk ile birlikte etiketin daha açık ve anlaşılabilir olmasına dikkat edilmiştir.

Yeni Enerji Etiketleri ile Eski Etiketler Arasındaki Farklar

Yeni etiketler ile birlikte ölçeklendirme sistemi de genişletilerek enerji tasarrufu sağlayan çevre dostu ürün üretimi teşvik edilir. Eski etiketlerde enerji sınıfları, D’den A+++’a kadardı. Yeni sınıflar ise G ile A (en yüksek sınıf) olarak ayarlanmıştır. Artık + işareti ile gösterilen enerji sınıfları da kullanımdan kaldırılmıştır. Ayrıca yeni enerji etiketlerinde QR kodlar yer alır. Bu kodların içerisinde ürün bilgi formaları vardır. Diğer bir yenilik olarak ses seviyesi sınıfına yer verilmiştir. Buna göre, ürünlerin D ile A (en sessiz) arasında ses sınıfını gösteren sembolleri mevcuttur.

 class=
Dondurucusuz Buzdolabı Yeni Enerji Etiketi Örneği

Enerji etiketindeki semboller sayesinde, ürünün performansı, tükettiği enerji miktarı (kWh), su tüketim miktarı (L) ve ses seviyesi (dB) ve hacmi hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlar ve buna göre tüketiciler için ürün seçimini kolaylaştırır.

Ürün Çeşitliliğine Göre Enerji Etiket Farkları

Enerji sınıfını gösteren harfler dışında ürün bazında değişen özelliklere göre yeni enerji etiketleri içinde farklılıklar oluşur.

Buzdolabı ve derindondurucuların etiketlerinde artık net hacim değeri yer alır böylece soğutucu ve dondurucu bölmelerinin litre cinsinden toplam hacmi bilgisi edinilebilir.

Çamaşır makinelerinde değiştirilen önemli test, enerji veriminin en iyi performans gösterdiği eko(40-60⁰C) yıkama programının kullanılmasıdır. Makinenin bu programda 100 kullanım döngüsüne göre ortalama enerji tüketim miktarı etikette yer alır. Yine eko(40-60⁰C) programına göre ortalama su tüketimi ve programın süresi bilgisine de yer verilir.

Bulaşık makinelerinde ise eko programının süresi etikette yer almaktadır. Ayrıca 100 kullanım döngüsüne göre su tüketimi miktarı ve enerji tüketimi bilgisi gösterilir.

Yeni enerji etiketleri ile birlikte artık kullanıcıların rahatça anlayabildiği, QR kodlar sayesinde ürünün tüm bilgilerine ulaşabildiği, karşılaştırılabilir ürün seçimi kolaylaştırılmıştır. Enerji sınıflarının açıkça belirtilmesi, bütçe dostu ürün seçimini kolaylaştırdığı gibi enerji tasarrufunu arttırmanın da en iyi yoludur. Ayrıca denetleyici kurumlar tarafından risk teşkil eden ürünlerin tespitini de kolaylaştırır.